Teksten nederst i indlæggets konklusion er ændret lidt.
Forleden dag trillede det nye MT lokomotiv fra McK ind på Knarbjerg Station
Der har allerede været skrevet en del om modellen i diverse fora men, her er en mere systematisk beskrivelse af Knarbjerg Banens første indtryk af maskinen, som den tager sig ud lige fra æsken holdt op imod den 10 år gamle model fra Hobbytrade.
En lille video hvor,man kan høre lyden og se den køre, kan ses her
Man bemærker med det samme at, MTen fra McK vejer en del mere end Hobbytrades
McK's vejer 281 g på køkkenvægten
Hobbytrades vejer 206 g
Det lover godt for trækkraften, som ikke er den helt store på Hobbytrades udgave.
På Knarbjerg Banen har det ingen betydning, da banen stort set ingen stigninger har.
Det visuelle indtryk
Visuelt er det, som sædvanlig fra McK, en rigtig flot model med et utal af fine detaljer.
Men som man kan se af billedet her under, så var Hobbytrade nu ganske godt med, da de udsendte deres model
McK til højre |
Påskrifterne
Ved første øjekast virker de lidt uskarpe og, jeg havde svært ved at se skyggerne.Men når man tager et billede og forstørrer teksten op, kan man se at, de står fint skarpt. Dog er skyggerne lavet med en ret lys farve sammenlignet med f.eks påskriften på Ardelt traktorerne og, jeg tror det er med til at give det lidt uskarpe indtryk.
Sammenligner man med billeder af forbilledet på Jernbanen.dk, så virker bogstaverne måske lidt for store, ligesom de, på siderne ser ud til at være kommet lidt højt op. På fronterne ser det helt fornuftigt ud.
Påskriften på MT. Skyggerne er der men, de står ikke så tydeligt |
Påskriften på Ardelt traktoren. Her er skyggerne mørkere og kan tydeligere ses |
McK's model til højre. Hvis man sammenligner med billeder af forbilledet, sidder Hobbytrades nummer for lavt |
McK tilbyder modellen i flere versioner og, i modsætning til modellen fra Hobbytrade, så kan McK's fås både, som den så ud ved leveringen med den oprindelige motor og, som den så ud efter ombygningen med ny motor.
Men her er der en detalje, som måske er smuttet for producenten med mindre, der er tale om et af de kompromisser, producenterne nogle gange er nødsaget til at indgå fordi, der er grænser for, hvor fleksibelt fremstillingsværktøjerne kan laves.
MT lokomotiverne fik nemlig først oliefyr i forbindelse med motorombygningen men, som det fremgår af billedet her under, så har man sat udstødning for oliefyret på modellen i leveringsudgave.
Udstødningen for selve motoren sad også lidt længere væk fra førerhuset ved leveringen end den gør på modellen
Modellen her skulle fremstå, som så ud ved leveringen med den oprindelige motor. Men udstødningsrøret til oliefyret, som ses i den røde ring, kom først til senere |
På billedet ovenfor kan man også se at, McK's model fremstår grøn over det hele, mens Hobbytrades har sorte dørkplader på trædefladerne langs med motorkasserne. Det emne har der været skrevet en del om allerede rundt omkring men, jeg ved simpelthen ikke hvad, der er korrekt i forhold til leveringsudgaven.
På Knarbjerg Banen betyder det ikke noget, da maskines skal patineres og fladerne smudses gevaldigt til.
McK er rigtig glade for at bruge ætsede metalgitre på deres modeller og det er en af de detaljer, jeg ikke er tilhænger af, da jeg synes, de er alt for grove og giver et udseende, som markant afviger fra forbilledet. Det er som om der kommer en gammeldags billedramme uden om gitteret. Sammenlign evt billedet nedenfor med billederne på jernbanen.dk af nr 157
Med i æsken følger, ud over den sædvanlige pose med koblinger og luftslanger, 3 poser med små mærker, som kan hænges på modellen. De kan sættes på og tages af igen efter behov, hvilket jeg synes er ret smart. Her er en pincet til god hjælp, hvis man, som mig, har lidt klodsede fingre.
De medfølgende løse mærker med forskellige numre passer heldigvis også til Hobbytrades model |
Når alt det ovenfor så er sagt, så står McK's MT frem som en rigtig flot og detaljeret model, der nok skal vække glæde hos personalet på Knarbjerg Banen. De afvigelser, der er i forhold til forbilledet, er trods alt små og ødelægger ikke helhedsindtrykket. Ikke for mig i hvert fald.
Sammenlignet med modellen fra Hobbytrade, så står detaljerne lidt mere skarpt og, nogle steder er der lidt flere af dem.
Men forskellene er overraskende små og Hobbytrades MT er rigtig godt med stadigvæk.
Lyden
Så kommer vi til lyden. Jeg har jo egentlig besluttet ikke at anskaffe maskiner med lyd, når det kan undgås, da jeg ikke synes lyden minder ret meget om lyden fra virkeligheden og, den derfor ikke er pengene værd.
Men da jeg har Hobbytrades med lyd, besluttede jeg også at købe McK's med lyd.
Det første jeg bemærkede, da jeg startede lyden var at, den var sat behageligt lavt - næsten for lavt faktisk.
Trods den lave lyd, skratter højttaleren alligevel lidt.
Når så man aktiverer de andre lyde i dekoderen, går det galt, for de er så lave at, de stort set ikke kan høres, når motoren kører.
Om den lave lyd skyldes forkert højttaler eller programmering, skal jeg ikke kunne sige og, jeg har endnu ikke haft lokomotivet koblet på Lokprogrammeren, så jeg ved ikke om noget af det kan justeres.
Lys
Modellen har 3 forskellige muligheder for kendingssignal:
3 hvide lys i kørselsretningen
1 hvidt lys i øverste lanterne i kørselsretningen.
2 hvide lys i de nederste lanterner i begge ender samtidig (rangerlys)
Og så kan der aktiveres slutlys i form af rødt lys i de to nederste lanterne, som skifter med kørselsretningen.
Derudover kan der også tændes lys i førerrummet
Lyset er, efter min mening, lidt for skarpt men, det burde kunne justeres lidt ned på programmeringssporet.
Køreegenskaberne:
Køreegenskaberne er for mig noget af det vigtigste på modellerne og, her klare MT'en fra McK sig rigtig godt lige ud af æsken.
Når lyden er slået fra, kører maskinen fuldstændig jævnt og stille også ved helt lav hastighed.
Desværre ser den indbyggede "powerpack" ikke ud til at være af samme type som i MX og MZ, som det ellers var lovet. Den går i stå med det samme hvis den møde et strømløst sted på sporet.
Men er sporet rent, så kører den som en drøm.
Når lyden er sat til, er den, ligesom Hobbytrades, lidt lang tid om at skifte retning, hvilket godt kan virke lidt irriterende ved større rangerings opgaver med mange retningsskift. Men da jeg jo ikke bruger lyden i det daglige, er det ikke noget reelt problem.
Konklusion.
McK har produceret en flot og velkørende maskine (hvis sporet den kører på er rent).
Men jeg synes der er to alvorlige problemer:
- powerpacken lever ikke op til det, McK har lovet på deres hjemmeside, nemlig at den er af samme type som i MX og MZ. Den virker simpelt hen ikke.
- lyden lever slet ikke op til den standard vi tidligere har set fra McK
De øvrige ting, jeg har nævnt ovenfor, er småting hvor almindelig "smag og behag" vil afgøre betydningen for den enkelte.
Hvad så med modellen fra Hobbytrade?
Den kører stadig lige så godt som McK
Den er stort set lige så flot som McK's
Den er på nogle punkter mere korrekt i forhold til forbilledet
Så nu har jeg to flotte og velkørende MT lokomotiver til at trække de mindre godstog på Knarbjerg Banen.
Nu drømmer jeg bare om at, McK kommer med MH maskinen, som, for mig, er det mest ikoniske rangerlokomotiv i Danmark i 60'erne og 70'erne
Opdatering:
Peter og Morten fra "Peters Garage" bragte den 31 juli 2021 et opslag i forummet "Sporskiftet", som angiver løsningen på powerpack problemet og en betydelig forbedring af lyden i maskinen
Se tråden her