søndag den 5. oktober 2014

Sommerens sporarbejder på Knarbjergbanen


Som så mange andre baner, har også Knarbjergbanen været præget af omfattende sporarbejder i den forløbne sommer.
Jeg har længe haft et ønske om, at flytte opstillingsbanegården "Mørkøbing" ind i et andet rum, for på den måde at få lidt længere kørestrækning med mulighed for en lille mellemstation. Men planerne er hidtil strandet fordi, det har været svært at finde en passende løsning på opbevaringen af de ekstra sektioner, en sådan udvidelse ville medføre. Samtidig har jeg et princip om at, toget skal holde sig til eet rum i huset, hvortil døren kan lukkes. Dette princip er nu delvist brudt...
Men nu er der fundet en løsning på opbevaringen og, da jeg samtidig havde mulighed for at udføre selve byggearbejdet et sted, hvor svineriet var lidt nemmere at håndtere, blev udvidelsen altså en realitet.


Den sektion hvor den gamle opstillingsbanegård lå på, er nu stræknings sektion og, for at komme ud af rummet, er der konstrueret en ny sektion, som fører banen gennem en dør og ud i entreen.






















"Bjaldsbæk" Station med tog ved perron
I entreen er der så blevet plads til mellemstationen "Bjaldsbæk".
"Bjaldsbæk" var egentlig tænkt som endestationen på en sidebane, men har altså nu materialiseret sig som en mellemstation.
På Stationen er der et savværk ved sporet, som grener fra til venstre og en lille læssevej med enderampe ved sidesporet længst væk i billedet.
Desuden har FAF en afdeling i den ende af stionen, som ligger uden for billedet.
Varehuset er tænkt liggende på perronen ved siden af stationsbygningen.





Fra "Bjaldsbæk" forsætter man til den nye opstillingsbanegård "Mørkøbing".
Den gamle opstilling kunne der arbejdes på og laves omløb. Det kan der ikke på den nye, så når et tog ankommer til opstillingen kan det ikke bruges mere den køredag. Dette gælder selvfølgelig ikke styrevognstog ;o)
En af erfaringerne fra den gamle opstilling var, at det var irriterende at skulle tømme henholdsvis fylde den hver gang, der skulle holdes køreaften.
Derfor er den nye opstilling konstrueret, så togene kan blive i sporene og opbevares sammen med sektionen, når anlægget er taget ned mellem køredagene.
Sporene ligger i smalle kanaler adskilt af vægge lavet af lister, så togene står rimelig sikkert uden at vælte ind i hinanden, når sektionen flyttes.
Inden sektionen tages ned, lægges der log på, som har en skumgummiforring, der er med til at holde vognstammerne på plads. Låget er samtidig med til at beskytte materiellet mod støv og snavs.

Under opstillingssektionen er der monteret hjul. Så når banen tages ned efter en køreaften, er den nem at skubbe på plads under et møbel i det rum hvor den er. Og det er her jeg bryder med mit gamle princip om, kun at have tog i eet rum i huset.
Men i dagligdagen kan man ikke se sektionen, så der er et tåleligt kompromis, som er indgået.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar